Co jakiś czas do mediów powraca temat marnowania żywności i nieprawidłowego czytania oznaczeń określających zdatność produktów do spożycia. Ze statystyk jasno wynika, że ludzie w większości nie rozumieją różnicy między określaniami „najlepiej spożyć przed” a „należy spożyć do”. Tym sposobem wiele dobrych produktów ląduje w koszu.
Jak ocenić, czy produkt jest bezpieczny do spożycia?
Terminy przydatności produktów spożywczych ułatwiają życie konsumentom i sprzedawcom, jednak ich nieprawidłowe rozumienie prowadzi do marnowania żywności. Dla przykładu produkty, które najlepiej spożyć przed końcem marca 2023 roku, nie zepsują się automatycznie z końcem marca. To data orientacyjna, dzięki której wiemy, że dany produkt nie powinien leżeć w szafce przez kolejne 12 miesięcy i że należy go zjeść w pierwszej kolejności. Tymczasem wiele osób wyrzuca tak oznakowaną żywność, nie sprawdzając, czy faktycznie nie nadaje się już do spożycia. Tego typu produkty należy otwierać, by sprawdzić ich konsystencję, wygląd i zapach. To najlepszy sposób na ocenę przydatności do spożycia. Jak tłumaczą eksperci, odpowiednie przechowywanie może znacznie wydłużyć termin ważności produktu.