Nietolerancja laktozy zmusza coraz więcej osób do poszukiwania alternatyw w postaci mleka roślinnego, czy mleka bez laktozy. Ostatnia opcja jest najbardziej zbliżona smakiem do klasycznego krowiego mleka, ale nie da się nie zauważyć, że mleko bez laktozy jest dużo słodsze od zwykłej wersji. Wyjaśniamy, czym jest to spowodowane.
Mleko bez laktozy — smaczna i tania alternatywa dla osób z nietolerancją pokarmową
Osoby z nietolerancją laktozy cierpią na szereg nieprzyjemnych dolegliwości nawet po wypiciu niewielkiej ilości mleka. Tymczasem mleko bez laktozy jest tanie (w porównaniu do napojów roślinnych) i smakuje prawie tak samo, jak zwykłe mleko. Prawie, bo jest od niego dużo słodsze.
Skąd w mleku bez laktozy tak dużo słodyczy? Wbrew pozorom w procesie obróbki nie dodaje się do mleka cukru. To po prostu efekt rozbicia laktozy na cukry proste: glukozę i galaktozę. Osoby z nietolerancją nie mają problemów z trawieniem pochodnych laktozy, dlatego jest to proste i skuteczne rozwiązanie. Do rozbijania laktozy na glukozę i galaktozę wykorzystuje się laktazę, którą można również kupić w postaci suplementu.